donderdag 22 december 2016

DuivekaterIngrediënten


500 gr bloem (meestal patentbloem, maar tarwebloem kan ook)
+/- 20 gr gedroogde gist
100 gr suiker
2 dl warm water
geraspte schil van 1 citroen
75 gr zachte roomboter
2 theelepels zout
1 losgeklopt eiBereiding


Doe ¼ deel van de bloem (125 gram) in een kom.
Maak er een kuil in en strooi daarin de gist.Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje warm water op. Klop dit kuiltje een beetje door met een vork.
Voeg de rest van het water toe en klop het geheel een minuut door.Dek het beslag af met de overige bloem (375 gram).
Zet de kom 20 minuten op een warme plaats.

Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter en zout toe.Meng het deeg 5 minuten met de mixer (met deeghaken) .
Vorm van het deeg een bol, leg er een stuk plastic over en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen.


Vet een bakplaat in.Bestuif het werkvlak, de deegrol en je handen met bloem.Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40-50 cm lang met puntige uiteinden. Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat het geheel 15 minuten rijzen.

Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 cm in en krul de ontstane repen naar binnen toe op. Kerf met een scherp mesje in het overige deeg oppervlakkige figuurtjes, in gebogen vorm en rechte strepen.Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en laat het nog 15 minuten zo rijzen.

Verwarm de oven voor (190-225 graden of gasstand 4-5). Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de Duivekater in het midden van de oven in 25-30 minuten glanzend goudbruin. Schuif het brood uit de oven op een rooster om af te koelen.
Meer weten over de herkomst van dit brood? : https://nl.wikipedia.org/wiki/Duivekater

Geen opmerkingen:

Een reactie posten